سفارش تبلیغ
صبا ویژن

دلنوشته ها

درباره سنگ کلیه چه می دانید؟
 میزان بروز سنگ هاى کلیوى در کشورهاى توسعه یافته بیشتر است که به دلیل مصرف زیاد پروتئین حیوانی همراه با رژیم غذایى کم فیبر است.

 

سنگ کلیه از نظر اندازه از یک دانه شن تا حدود یک توپ تخم مرغى متغیر بوده و ممکن است منفرد یا متعدد باشد.
دکتر سهراب خیرالنسائی نماینده آموزشی واحد پزشکی تهران در بیمارستانهای تابعه در گفتگویی با ایسکانیوز با بیان این مطالب درباره بیماری سنگ کلیه گفت : سنگ دستگاه ادراری یکی از ناراحت کننده ترین بیماریهاست ، سنگهای کلیه در هر قسمتی از دستگاه ادراری میتوانند تشکیل شوند اما اغلب انها از کلیه ها منشاء می گیرند. سنگ کلیه یک مشکل بالینی شایع است که حدودا 3 درصد جامعه را مبتلا می کند .( یک نفر از هر هزار نفر فرد بستری شده در بیمارستانهای آمریکا بدلیل سنگ کلیه است ). 
وی افزود: مردها بیش از زنها مبتلا می شوند و شیوع سنی آن بعد از 30سالگی است ، استعدادهای خانوادگی وارثی کاملا در بیماری سنگ کلیه شناخته شده هستند . هر بیماری متابولیکی که سبب تولید و ترشح بیش از حد موادی مثل کلسیم ، سیستین ، اسید اوریک و اگزالات از کلیه ها شود می تواند سبب بروز سنگ کلیه گردد . حدود 75 تا 85 درصد سنگ ها از جنس کلسیم بوده و حدود 15 درصد سنگ ها از ترکیب منیزیم ، آمونیم فسفات هستند 5 درصد سنگها از جنس اسید اوریک بوده و 2 درصد از جنس سیستین است. 
خیرالنسائی گفت: میزان بروز سنگ هاى کلیوى در کشورهاى توسعه یافته بیشتر است که به دلیل مصرف زیاد پروتئین حیوانی همراه با رژیم غذایى کم فیبر است. سنگ کلیه از نظر اندازه، از یک دانه شن تا حدود یک توپ تخم مرغى متغیر بوده و ممکن است منفرد یا متعدد باشد.
مهمترین علت تشکیل سنگ در کلیه ها از نظر دکتر خیر النسائی عبارت است از : 
افزایش غلظت ادراری و رسوب هر یک از مواد ذکر شده در سیستم ادراری .
برخی از بیماریها که با تشکیل سنگهای کلسیمی ارتباط دارند عبارتند از : پرکاری غده پاراتیروئید ، مسمومیت با ویتامین D ، بیماری کوشینگ ، سارکوئیدوز و...
سنگهای شاخ گوزنی بیشتر در عفونت های کلیه ایجاد می شود و سنگهای اسید اوریکی در افرادی که لوسمی ( نوعی سرطان خون ) یا نقرس دارند دیده می شود .
سنگها از این نظر مهمند که می توانند سبب انسداد مسیر خروج ادرار یا زخم وخونریزی در مجاری ادراری گردند ودر نهایت سبب آسیب جدی به کلیه ها شود .
سنگهای ریز بدلیل عبور از مسیر حالب می توانند سبب دردهای قولنجی شدید شوند ، ولی سنگهای درشت دردی ایجاد نمی کنند و ممکن است خود را با وجود خون در ادرار نشان دهند یا اینکه هیچ علامتی نداشته باشند .
درمان سنگهای کلیه : 
در شروع حاد حمله سنگ کلیه، مهمترین اقدام درمانى، کاهش درد است. داروهاى ضداسپاسم براى شل کردن عضلات حالب و کمک به دفع سنگ، مفیدند. بسته به نوع سنگ، داروهایى به منظور متوقف کردن رشد سنگ هاى موجود یا تشکیل سنگ هاى جدید، ممکن است تجویز شود، رفع انسداد بوجود آمده بعلاوه درمان عفونت احتمالی با استفاده از آنتی بیوتیک ومایع درمانی و پیشگیری از بروز سنگهای جدید اصول اصلی درمان را تشکیل می دهند.
در صورت عدم دفع سنگ با روشهای طبی استفاده از روشهای جراحی الزامی است . چهل درصد بیماران مبتلا به اولین حمله سنگ کلیه در عرض ? تا ? سال دچار یک حمله مجدد مى شوند و ?? درصد مبتلایان نیز در عرض ? تا ?? سال دچار عود مى شوند. . 
این بیماران باید بدانند که : 
1- روزانه حداقل 8 – 12 لیوان مایعات بنوشند .
2- فعالیت های بدنی و ورزشی منظم داشته باشند 
3- سالیانه یکبار جهت کنترل و پی گیری بیماری خود سونوگرافی از کلیه ها ومجاری ادرار را فراموش نکنند .
4- مصرف پروتئین حیوانی و نمک را کاهش دهند .
5- در طول نیمه شب حداقل یکبار برای تخلیه مثانه بیدار شوند و مجدد آب بنوشند .
بیماران مبتلا به سنگ کلیه باید از موقعیت هایى که در آنها بروز درد شدید ممکن است خطرآفرین باشد، مانند : کار بر روى داربست، دورى کنند. در صورت شروع حمله می توانند به فعالیت خود ادامه دهند ، چون فعالیت و حرکت به دفع سنگ کمک مى کند.



نوشته شده در دوشنبه 89/3/17ساعت 10:44 صبح توسط حمیده بالایی نظرات ( ) |


 Design By : Pichak